fbpx

Descriere obiective turistice - circuit Turcia

  1. Moscheea Selimiye

Moscheea  otomană Selimiye, situată în Edirne a fost ridicată de către arhitectul Mimar Sinan, la dorința  celui de-al unsprezecelea sultan al Imperiului, Selim al II-lea. Moscheea a fost construită între anii 1569 și 1575. Între anii 1982-1995, moscheea Selimiye a devenit simbolul bacnotei de 10.000 de lire turcești, această moschee fiind una dintre cele mai importante edificii ale arhitecturii islamice. Cupola moscheei măsoara 43 metri înălțime, fiind cea mai mare de acest gen din toată Turcia. Moscheea Seliye a fost înscrisă pe lista Patrimoniului UNESCO în 2011.

  1. Moscheea Albastra

Moscheea Albastră, situată în Istambul a fost ridicată de către arhitectul Mehmet Ağa, la dorința sultanului Ahmed I, între anii 1609-1616. Astfel, denumirea oficială a acestei moschei este Moscheea Sultanului Ahmed. Moscheea Albastră impresionează prin dimensiune, datorită numărului uriaș de panouri interioare de faianță de culoare bleu (21.000). Principalele materiale folosite pentru construcție sunt marmura și piatra. Domul principal măsoară 43 metri înălțime, întregul sistem de domuri fiind susținut de patru stâlpi masivi.

  1. Palatul Topkapi

Palatul Topkapi a fost construit între anii 1459-1465, pe locul vechii acropole bizantine a Constantinopolului. Aici, aveau loc multe evenimente, spectacole sau întruniri politice. Palatul Topkapi se mai numește și Poarta cu turnuri datorită porții masive flancate de cele două turnuri care amintesc de turnurile folosite la asediul Constantinopolului. După ce sultanul Abdul-Medjid și-a mutat reședința imperială din palat, Topkapi s-a transformat în Bibliotecă Imperială și Trezorerie. După căderea imperiului otoman, în 1924, palatul Topkapi a intrat sub administrația Ministerului Culturii și Turismului, devenind muzeu al vechii epoci imperiale otomane.

  1. Moscheea Sf. Sofia

Moscheea Sf. Sofia, situată în Istambul, a fost inițial ridicată la cerința împăratului Iustianian, îndeplinind rolul de catedrală a Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol până în anul 1453, moment când a fost transformată în moschee. În 1985, Hagia Sophia denumită și Marea Moschee Ayasofya a fost înregistrată pe Lista Patrimoniului UNESCO ca muzeu, datorită importanței istorice și arhitectonice. În urma unor discuții aprinse, s-a hotărât reconvertirea muzeului în moschee de către Consiliul de Stat al Turciei.

  1. Pamukkale travertinele

Terasele Pamukkale sunt situate în provincia Denizli din sud-vestul Turciei. Pamukkale se traduce prin castelul de bumbac, întrucât suprafața acestor terase are o culoare albă asemănătoare cu cea a bumbacului, iar piscinele naturale se înalță precum mici castele din vremuri apuse. Apele din izvoare au în componența lor minerale cum ar fi creta și calcarul. Aceste pârâiașe curg din versantul sudic al Muntelui Cal, construind depozite de bicarbonate de calciu, de aici și existența travertinelor de un alb fermecător. În anul 1998, travertinele de la Pamukkale au fost înscrise pe lista Patrimoniului UNESCO.

  1. Cascada Manavgat

Cascada Manavga, situată în apropierea satului Manavgat, reprezintă una dintre cele mai cunoscute atracții de ordin natural din Turcia. Cascada măsoară 2 metri înălțime și 40 metri lățime. Curenții sunt puternici, iar valurile se izbesc de stâncile ce o mărginesc într-un adevărat spectacol. Cascada putea fi urmărită de aproape, chiar de pe terasa restaurantului din apropiere. Pe râul Manavgat se pot face și plimbări cu barca sau mici croaziere, până în apropiere de barajul Oymapinar care se află la aproximativ 12 km de cascadă.

  1. Templele lui Apollo si al zeitei Atena

Templele lui Apollo si al zeiței Atena, situate în orașul Side din Turcia impresionează prin frumusețea și bogăția coloanele decorate în stil corintic. Materialul de construcție principal folosit este marmura. Fiecare templu avea 11 coloane dispuse lateral și 6 coloane dispuse la intrarea în templu. Templele lui Apollo si al zeiței Atena au fost ridicate în secolul II d. Hr., iar mai târziu a fost construită chair și o biserică creștină în fața lăcașurilor de cult. Biserica a fost distrusă din păcate, în timpul atacurilor arabilor din secolul VII.

  1. Mausoleul Mevlana din Konya

Mausoleul Mevlana din Konya este unul dintre cele mai mari muzee din Turcia. Denumira mausoleului este dată de existența mormântului unui poet turc Mevlava care înseamnă Stăpânul Nostru. Când celebrul poet turc a decedat în anul 1273, acesta a fost îngropat într-un sarcofag alături de tatăl său, Baha “ud-Din Walad. Succesorul său la conducerea ordinului Mevlevi, a poruncit ridicarea unui mausoleu peste mormântul stăpânului său în 1274. De-a lungul timpului, clădirii i s-a mai adăugat o moschee și un cimitir. În 1926, mausoleul Mevlava a fost transformat în muzeu.

  1. ,,Castelul” Uchisar

Cetatea din piatră naturală de la Uçhisar reprezintă cel mai înalt punct din Cappadocia, observabil de la o distanță mare, din orașe precum Ürgüp și Avanos. Castelul este situat în apropiere de Goreme, pe drumul Nevsehir-Goreme. Cele mai numeroase camere ale castelului sunt situate în partea de nord și sunt folosite ca și case de porumbei. Camerele din piatră comunică între ele prin pasaje, tuneluri, scări, iar la intrare sunt așezate uși din piatră de moară pentru a limita accesul persoanelor neavizate. Fermierii utilizează aceste camere pentru a prelua excrementele de porumbei atât de prețioase pentru agricultură.

  1. Muzeul in aer liber din Valea Goreme

În anul 315 d. Hr. creștinismul a fost acceptat pe lista religiilor tolerate în Imperiul roman. Astfel, între anii 900 și 1200 d.Hr. călugării, pustnicii și eremiții au amenajat în pereții caldării din piatră câteva lăcașe de cult, chilii, refectorii, depozite și grajduri pentru animale, toate scobite în tuful moale folosit ca principal material de construcție. Cele mai deosebite atracții din acest complexsunt Elmali Kilise, Barbara Kilise),Yilanli Kilise precum și o serie de așezăminte domestice – un refectoriu unde se servea masa, chiliile, o bucătărie și un grajd.

  1. Castelul Ankarei

Castelul Ankarei, situat pe un deal deasupra orașului Ankara este format din Orașul Vechi și Fortăreața Kalesi. Partea exterioară a Citadelei era prevăzută cu 20 de turnuri pentru observare, în prezent fiind rămase doar două. Castelul din exterior are mai multe porți de acces printre care Istanbul, Izmir, Eezurum, Kayseri și Aynali. Principalul material de construcție folosit a fost marmura și piatra roșie de Ankara, iar cel mai înalt punct din interiorul citadelei este Akkale care înseamnă Castelul Alb.

  1. Gradina Botanica Balcic

Grădina Botanică este situată în centrul orasului Balcic, în imediata apropiere a litoralului Mării Negre. Grădina aparține Castelului Reginei Maria, fiind amenajată de grădinarul-șef al împăratului rus Nickolai al II-lea Jules Janine. Grădina este dispusă pe un deal ce coboară în șase terase, fiecare terasă fiind dedicată unui copil al reginei. Amenajată pe aproximativ 16 hectare, mai mult de 3000 de specii de plante sunt cultivate, printre care și câteva flori exotice precum copacul de hârtie, metasequoia, ginkgo biloba sau crinul de nisip.

© Copyright 2016 by Velimed Travel - Made With In Transylvania

SC VELIMED SRL | RO7119433 | J32/169/1995 | Licenta turism nr.150/20.11.2018 | Licenta transport nr: 1059355/ 17.04.2013 | Polita asigurare seria BN nr: 000001926/14.11.2020 City Insurance | Manager agentie: Danciu Flavius | M.D.R.T - 0800.86.82.82 | A.N.P.C. - www.anpc.gov.ro | Politica de confidentialitate - https://velimed.ro/politica-de-confidentialitate/

  • BCR Cluj RON: RO73RNCB0231005539960011
  • BCR Cluj EUR: RO46RNCB0231005539960012
  • BCR Medias RON: RO52RNCB0231005539960001
  • BCR Medias EUR: RO69RNCB0318005539960001